Ulusal Fenilketonüri Günü
15 Haziran 2022
Ulusal Fenilketonüri Günü
OKUNMA : 152

1 HAZİRAN ULUSAL FENİLKETONÜRİ GÜNÜ

Fenilketonüri (PKU) nedir?

Fenilketonüri (PKU) yenidoğan tarama testi kapsamında teşhis edilen, hem anne hem de babadan genler yoluyla geçen kalıtsal metabolik bir hastalık. Karaciğerdeki Hidroksilaz (PAH) enzimin eksik çalışması ya da çalışmamasından kaynaklanan hastalıkta, bir protein yapıtaşı olan fenilalanin metabolize edilemez, kanda birikir ve geriye dönüşümsüz beyin hasarı yaratır. Erken tanımlanıp tedavi edilmediği takdirde kaçınılmaz son, ağır zihinsel geriliktir.

Tanıyı alan bebek, yaşamı boyunca, amino asit tedavisine ek olarak, yaşam boyu özel düşük proteinli ürünlerle beslenerek zekasını ve sağlığını korumak zorundadır. Aksi halde zihinsel engellilik kaçınılmaz olur.

Hastalık belirtileri nedir?

Ağır zihinsel geriliği olan fenilketonürili bireylerde nörolojik sorunlar, bazı davranış bozuklukları, dermatit şeklindeki cilt lezyonları yanı sıra vakaların sadece %60’ında anne babaya göre açık saç-göz-ten rengi ile karakterize görünüm vardır. Hastalığın tanısının ardından çocuklar uygun diyetle sağlıklı bir hayat sürebilmektedir.

Görülme sıklığı nedir?

Bu hastalık ve beraberinde gelen yaşam şeklinin rastlanma oranı, Avrupa’da 10.000/1 iken, Türkiye’de 6228/1. Her yıl ortalama 200’e yakın bebek, bu tanıyı alarak, hasta bireylerin arasına katılıyor. Türkiye, 20 bine yakın PKU’lu birey sayısı ile dünyada birinci sırada yer alıyor.
Yüksek orandaki akraba evlilikleri (her 4 evlilikten 1’i) hastalığın ülkemizde sıklıkla izlenmesinin nedenlerinden birisi.

 

Tüm yazılarımızı okumak için tıklayın

Kumsal İstanbul YouTube kanalına abone olmak için tıklayın

Kumsal İstanbul'u Instagram'dan takip etmek için tıklayın

istanbul özel eğitim
esenyurt özel eğitim
özel eğitim
otizm
disleksi
özel eğitim kurumu
fenilketonüri
dislektik çocuk
Yorum bırakın
TÜM YORUMLAR (0)
Henüz yorum eklenmemiş