Otizmli Bireylerin Aileleri, Sosyal Çevreleri ve Pandemi
18 Eylül 2021
Otizmli Bireylerin Aileleri, Sosyal Çevreleri ve Pandemi
OKUNMA : 399

COVID-19 Krizi pek çok hayatı beklenmedik şekillerde etkiledi. Otizmli bireylerin aileleri, zaten yaşadıkları rutin sorunların yanı sıra yeni zorlukların üstesinden gelmek zorunda kalıyorlar. Sokağa çıkma yasaklarının getirdiği sorunlara, yasaklar kalktığında yüz maskesi takma, hijyen dikkat etme, sosyal mesafe kurallarına uymakla ilgili sorunlar ilave oluyor.

Otizmli çocuklar, bu yeni sorunlarla başa çıkmak için ebeveynlerine ve eğitmenlerine ihtiyaç duyarlar. Eğitmenlerimiz bu konuda kurum içinde gerekli çalışmaları durmaksızın devam ettiriyor. Çocuklarımızın endişe ve kafa karışıklığı ile karşıladığı bu durumu atlatmasına yardımcı olurken, ailelerimizin yalnızlık hissine kapılmaması çok önemlidir. Bu zor zamanlarda ve daima onlarla birlikteyiz.

Pandemi Rutini Bozarak Kaygıyı Tetikleyebilir!

Anksiyete, otizmli bireylerde yaygın bir komorbiditedir ve davranış sorunlarının oryaya çıkmasına neden olabilir. COVID-19 pandemisi ve pandemi nedeniyle evlere kapanma rutinleri bozarak farklı rutinlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Aynı şekilde 2-3 günlük kapanmalardan sonra tekrar sokağa çıkmak anksiyeteyi tetikleyen yepyeni bir meydan okumadır. Eğitmenlerimiz bu zorluğun üzerinden gelmek için ailelerin en büyük yardımcılarıdır.

Rutinlerin sürekli bozulmasından kaynaklanan kaygıyı azaltmak için bazı yöntemler önerebiliriz.

  • Durumu görsel destekleri kullanarak açıklayın
  • Onları yalnız bırakmayacağınıza güvenmelerini sağlayın
  • Yaşadığınız zorlukları bize bildirin, destek almaktan çekinmeyin
  • Çocuğunuza stresle başa çıkabilmesi için kendi kendine uygulayabileceği yöntemler gösterin

Maske Takmaktan Kaynaklanan Duygusal Aşırı Yüklenme!

Maske takmak, pandemiye karşı etkinliği kanıtlanmış bir yöntemdir. Otizmli bir birey içinse hem her tarafta maske takan insanları görmek hem de maske takmak zorunda kalmak zor olacaktır.

  • Çocuğunuzla insanların neden maske takmak zorunda olduklarını açık bir şekilde konuşarak
  • Onun maske takarak geçireceği zamanı azaltmak için gerekli tedbirleri alarak
  • Ona kaliteli kumaştan imale dilmiş, kendini iyi hissettirecek bir maske alın ve bunu kendisine hitap eden karakterlerin veya renklerin içinden seçmesine izin vererek

Bu süreçte ona yardımcı olabilirsiniz.

Ayrıca evde maske takmakla ilgili pratikler yapmanız faydalı olabilir.

Hijyen Her Zamankinden Daha Önemli!

Otizmli sevdiklerinizle, öksürürken veya hapşırırken burnunu ve ağzını kapamanın, ellerini yıkamanın önemi hakkında konuşun. Ayrıca ailede herkesin, dışarıdan içeri girdiğinde, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra, yemekten önce, maskelerini çıkardıktan sonra ellerini yıkamalarını sağlamak önemlidir. El dezenfektanlarını, el yıkamanın mümkün olmadığı zamanlar için, uygun bir yerde saklayın.

Yardım İstemekten Çekinmeyin!

Pandemi, herkes için benzersiz zorluklar yaratır. Şu anda bunalmış hissediyor olabilirsiniz, ancak yalnız olmadığınızı unutmayın. Bizden her zaman destek alabilirsiniz.

 

Tüm yazılarımızı okumak için tıklayın

Kumsal İstanbul YouTube kanalına abone olmak için tıklayın

Kumsal İstanbul'u Instagram'dan takip etmek için tıklayın

otizm
otizm spektrum bozukluğu
otizmli çocuklar
özel eğitim
esenyurt özel eğitim
pandemi
esenyurt otizm
esenyurt otizmli çocuklar
Yorum bırakın
TÜM YORUMLAR (0)
Henüz yorum eklenmemiş