Ülkemizde değişik kaynaklarda dile getirildiği üzere 2,5 – 3 milyon civarındaişitme engelli birey yaşıyor. İşitme engellilerin sosyal yaşama ve üretime katılımlarını sağlamak için Türkiye çapında 42 okul hizmet veriyor. Tabi ki, bu çok sınırlı sayıda bireye eğitim verilebildiği anlamına da geliyor. Burada giderek büyüyen ihtiyacı konusunda uzman eğitmenleri bünyesinde bulunduran rehabilitasyon kurumları karşılıyor.
Kumsal İstanbul Özel Eğitim Kurumları özellikle İstanbul’un Avrupa yakasındaki işitme engellilere eğitim programları hazırlıyor. Çocuğun işitme kaybının derecesine göre özel eğitimler hazırlanan kurumda, velilerin konuya doğru yaklaşımını sağlamak amacıyla danışmanlık hizmeti de veriliyor. Bu danışmanlık kapsamında işitme engelli bireyle ile ailesi arasındaki ilişki, bireyin sosyal çevreyle ilişkileri yanında bulunulan ortamın düzeni konusunda da çalışmalar yapılıyor.
Günlük hayatımızda ortaya çıkan değişimler, karşılaşılan sorunlar hepimizi olduğu kadar işitme engellileri de etkiliyor. Covid-19 salgını sırasında ortaya çıkan sorunlar içinde üzerinde pek de üzerinde durulmayan biri var ki; işitme engelliler için çok sıkıcı sonuçlar doğurabiliyor.
İşitme güçlüğü çeken bireylerin önemli bir kısmı sosyal yaşamlarını devam ettirmek için dudak okuma ve işitme cihazlarına güveniyor. Ancak pandemi esnasında takmak zorunda olduğumuz maskeler bu bireyler için önemli bir sorunun katlanmak zorunda oldukları kaynağı haline gelmiş durumda.
Maskeler, işitme cihazları gibi kulağa takılıyor. Bu durum işime cihazı kullananlar için ekstra bir zorluk anlamına geliyor. Kulağa takılı çok fazla şey olması daha büyük bir rahatsızlık demek ayrıca bunlardan birisini fark etmeden kaybetmek demek de olabiliyor. Bu sıkıntıyı en aza indirmek için birkaç önerimiz olabilir.
Maskeler İletişimi Nasıl Etkiler?
Yüz maskeleri sözlü iletişim için büyük bir engeldir. Ağzın yanında yüzün de önemli bir kısmını kapladığından dudak hareketleri ve yüz ifadelerini gözlemleme yeteneği tamamen ortadan kalkar.
Beden dili ve dudak okuma, iletişimi geliştirmede önemlidir. Bu nedenle, özellikle işitme kaybı olanlar için biriyle yüz yüze olmak çok yardımcı olur. Herkesin maske takmak ve sosyal mesafe kurallarına uymak zorunda olduğu bu dönemde işitme güçlüğü çeken bireyler için iletişim her zamankinden daha zor.
Bu engelleri ortadan kaldırmak imkansız ama hiç olmazsa etkilerini azaltmak için bazı önlemler alınabilir.
Koronavirüs salgınının neden olduğu birçok değişiklik nedeniyle, iletişim herkes için, özellikle de işitme kaybı olanlar için zor hale geldi. İletişim kurmak için maskenizi aşağı çekmek cazip gelebilir. Ancak sosyal mesafeyi sağlamadan ve dışarıda bunu yapmak daha büyük sıkıntılara neden olacaktır.
Unutmayın, birbirinize karşı anlayışlı ve sabırlı olmak her zamankinden daha önemli.
Tüm yazılarımızı okumak için tıklayın
Kumsal İstanbul YouTube kanalına abone olmak için tıklayın
Kumsal İstanbul'u Instagram'dan takip etmek için tıklayın